Na prepravu materiálu do niektorých obcí používajú vrtuľníky

24.07.2008 Bardejov

Bardejov/Lukov 24. júla (TASR) - Krízový štáb Obvodného úradu v Bardejove organizuje od dnešného rána zásobovanie obcí, ktoré boli najviac postihnuté povodňami, prípadne k nim nie je žiadny prístup.
"Potraviny a ďalší materiál odoberáme od obchodníkov na základe vecného plnenia, ktoré nám umožňuje legislatíva v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie. Po predložení takejto požiadavky je obchodník alebo reťazec povinný poskytnúť krízovému štábu potrebný materiál. Financie budú obchodníkom refundované zo štátnych prostriedkov, ktoré sú určené na takéto mimoriadne situácie, " uviedol pre TASR prednosta Obvodného úradu v Bardejove Martin Choma.
Obyvatelia postihnutých obcí najviac potrebujú základné potraviny, chlieb, mlieko, maslo a predovšetkým pitnú vodu a lieky. Tento materiál dopravujú do dedín osobnými autami, vojenskými transportérmi alebo vrtuľníkmi, ktoré im poskytli ozbrojené sily.
Podľa Chomu sa momentálne krízový štáb usiluje získať ťažkú techniku do tokov, ktorá by pomohla odstrániť z korýt naplavené drevo, pretože v prípade opätovného zvýšenia hladín hrozí ďalšie vyliatie potokov a riek.
 

Vyberte región